Filléres tetszésnyilvánítás

Utolsó kommentek

  • balkáni gerlo: hamvas a neten itt: hamvaseletmu.uw.hu/ :))) (2013.03.25. 14:26) hamvast neten ne keress?
  • pannonfunk: Áh, ez idiotizmus. Hogy miért, arra következő történetet lehet hozni: Képzeljük el, hogy az előző... (2012.12.07. 17:31) A köztársaság megmentése
  • Vérkekec: bocsánat, nem karinthy volt az, hanem örkény.... (2012.04.18. 10:40) Ősök és vétkek
  • balkáni gerlo: Ruzsa Ferenc ma délelőtt Kuncze Gábor vendége volt a Klubrádióban. Itt a beszélgetésük A köztársas... (2012.03.08. 12:55) A köztársaság megmentése
  • tibapó: 1.Mi az, hogy a pártok alkotmányozzanak? nem! Mindenki alkotmányozzon! Ne megfigyelőként, hanem ak... (2012.02.05. 20:39) A köztársaság megmentése
  • Utolsó 20

Szociál

Kukázz, ne háborúzz!

2011.03.12. 08:55 bozotharcos

"Kukázz! Ne háborúzz!", "Attól, hogy nem látod, van szegénység!" feliratú transzparensekkel és közös kukázással tüntettek civilek a józsefvárosi önkormányzat rendelete ellen. Az új szabály 50 ezer forintig terjedő bírsággal bünteti azokat a szegényeket, akiknek kilátástalan helyzetében a kukázás jelenti az egyetlen elérhető bevétel- és - sokszor - élelemforrást. A tüntetés szervezőit az akció után előállították.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              a szerző felvételei

 

Március 10-én délután ötre hívta az Új Szemlélet csoport szakmai szolidaritási programra a szociális munkásokat és hasonló szakmákban dolgozókat, valamint az érdeklődőket: a demonstráció célja a közös, nyílt színi kukázás volt. "Valóban ezt üzenik a kerület lakosai a hajléktalan embereknek, a legszegényebb családoknak és nyugdíjasoknak? SZERINTÜNK NEM!" - fogalmaz a demonstráció felhívása a Facebookon.


A helyi önkormányzat januárban életbe lépett rendelete szerint ugyanis 50 ezer forint bírsággal sújtható minden olyan ember, aki közterületen a kukába nyúl. Az Új Szemlélet csoport képviselői elmondták, hogy magánszemélyekből, szociális szakemberekből és egyetemistákból álló csoportjuk a rendelkezés abszurditására szerette volna felhívni a figyelmet, s a kerületben élők szolidaritását is tesztelte a demonstrációval - vajon valóban olyan kerületet akarnak-e, ahol a feltételezett középosztály feltételezett fintorgása és félrenézése lenne az egyedüli jogkövető magatartás?

Öt órakor még csak gyülekeztünk, az anarchisták jelemezeket öltöttek, zászlót bontottak, két-három lepedő került elő, ilyen szlogenekkel: "Kukázz! Ne háborúzz!", "Attól, hogy nem látod, van szegénység!", majd a szervezők részéről valaki elmondta, most tíz percig még az anarchisták dobolnak, utána indul az érdemi demonstráció. Remek jelmezekben, saját készítésű dobok kíséretével, lelkes karmester vezényletével ismételgették a "szegények, nem bűnözők" szlogent, majd visszaadták a szót a tölcséres szervezőlánynak, aki elmondta, miért gyűltünk össze. Ezután a Menhely Alapítvány szociális munkása rövid és halk beszédben ismételte el ugyanezt. Felhangoztak a szokott "Hangosabban!", "Beszélj már bele!" beszólások, míg egy kreatívabb fiatal be nem dobta: miért nem mi megyünk közelebb? És tényleg.


A beszéd után az Új Szemlélet egyik tagja szólította fel az egybegyűlteket az effektív kukázásra - az OTP elé vonult a csapat, míg a háttérben egy másik kukánál az eddig csak a kisállat-kereskedés dróthálórácsa mögül figyelő öt rendőr kezdett akcióba, s igazoltatták a hátsó kukánál demonstrálókat. Ebből utóbb rendőrségi eljárás, s rövid elzárás is lett. A helyszínen magánemberként jelen volt Vajnai Attila is, korábban a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke, aki az MTI-vel azt közölte, tudomása szerint további nyolc fiatallal szemben indítottak szabálysértési eljárást.

Györe Gabi
 

1 komment

Címkék: tüntetés szegénység kukázás

A bejegyzés trackback címe:

https://anzix.blog.hu/api/trackback/id/tr422732626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilike13 2011.03.14. 12:08:57

Nincs más dolga a polgármesternek, mint ezzel foglalkozni? Örüljön, hogy ő és a családja nem szorul kukázásra. De még eljöhet az az idő!
süti beállítások módosítása