Filléres tetszésnyilvánítás

Utolsó kommentek

  • balkáni gerlo: hamvas a neten itt: hamvaseletmu.uw.hu/ :))) (2013.03.25. 14:26) hamvast neten ne keress?
  • pannonfunk: Áh, ez idiotizmus. Hogy miért, arra következő történetet lehet hozni: Képzeljük el, hogy az előző... (2012.12.07. 17:31) A köztársaság megmentése
  • Vérkekec: bocsánat, nem karinthy volt az, hanem örkény.... (2012.04.18. 10:40) Ősök és vétkek
  • balkáni gerlo: Ruzsa Ferenc ma délelőtt Kuncze Gábor vendége volt a Klubrádióban. Itt a beszélgetésük A köztársas... (2012.03.08. 12:55) A köztársaság megmentése
  • tibapó: 1.Mi az, hogy a pártok alkotmányozzanak? nem! Mindenki alkotmányozzon! Ne megfigyelőként, hanem ak... (2012.02.05. 20:39) A köztársaság megmentése
  • Utolsó 20

Szociál

Gályahír

2011.04.02. 00:24 proics.lilla

A Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházra ítélte Geréb Ágnes szülésznőt, a börtönből legkorábban egy év múlva szabadulhat feltételesen. Az ügyészi javaslatnál is szigorúbb ítélet nem az otthonszülések, hanem az orvosi műhibák miatt született - áll az indoklásban.

A Fővárosi Bíróság (illetve az ügyben eljáró bíró) Geréb Ágnes ügyében első fokon a haladásellenes középszerűség mellett döntött; a szülésre, születésre tökéletesen érzéketlen, mégis szakmainak mondott állításokra hagyatkozva hozott ítéletet, ami egyenesen következik az eddig történtekből. Geréb Ágnest a bátorságáért büntették már azzal is, hogy amióta októberben rabosították, a hatóságok szabályai szerint rendszeres testüregi ellenőrzésben részesítették (ami a hatalmat képviselő szervek részéről egy sajátos performansz a nők testi integritásáért kiálló Geréb megzabolázásában).

A szülésznő fél éve tartó kriminalizálása is rendkívüli az orvosokkal kapcsolatos eljárások szokásrendjében – sok fórumon elhangzott: még a vele, az ügyével egyet nem értők is elutasítják ezt a bánásmódot. Ami Geréb Ágnessel történt, a hatalom produkciója, mert nem véletlenül történt mindez, hanem az eljáró szerveket irányítók akarták így, továbbá a hatalom (itt személy szerint Schmitt Pál) sunyisága, hogy a köztársasági elnökhöz benyújtott kegyelmi kérvényére semmi válasz nem érkezett.

A Fővárosi Bíróság kimondta: önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül foglalkozási szabályszegésnek, amely megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést, s ezzel meghazudtolta az egész eljárást, aminek Gerébet október óta kitette. Ha tényleg egy műhibaper lett volna – mint ahogy a fenti állítás deklamálja  –, akkor a szülésznőt nem alázták volna fizikailag és mentálisan is fél éven át, illetve az ítélet sem lett volna ilyen súlyos.

A pályája kezdetén dr. Geréb Ágnes az apás szüléseket bevezető  – akkor még  – szabályszegők egyike volt (amiért meg is büntették, de akkor nem kezelték bűnözőként). Ma már teljesen természetes az apás szülés, és a magyar orvosi klérus is kénytelen volt beletörődni, mert nem tudta az akkoriban hangoztatott „szakmailag” hiteles állítását a köz akaratával szemben fenntartani. Jelentős haladásnak számít ezen a férfiak uralta területen, hogy az apák jelenlétében a férfi orvosok szerint "illetlenül szülő" nőkkel már kevésbé bántak úgy, mint javítónevelés alá kényszerített rossz kislányokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüntetés Geréb Ágnes mellett tavaly ősszel                                                fotó: szicska

Geréb Ágnes aztán nem elégedett meg ennyivel, tudjuk, rengeteg gyermeket segített minden résztvevő számára komfortos módon világra. A gyakorlatban tette világossá, hogy a születés felett nem a kórház hatalmi rendszere diszponál (Magyarországon elrettentően magas a császármetszések, valamint a munkaidőben született gyerekek száma), hanem a természet. Így előfordul, hogy szülés közben sajnálatos módon baj történik, ami ellen nem lehet mit tenni. A halál természetes dolog, az orvosi munkát megítélő gyakorlat számol is ezzel, sőt többek közt éppen erre hivatkozva alakult ki a bármit elnéző szakmai lojalitás. Ez a szakmai lojalitás Geréb Ágnest nem illeti meg, mert ő nem tartozik közéjük. Bátrabb, igazabb az embertelen rendszert kritikátlanul szolgáló többségnél. A bírósági szakértőt befolyásolta, hogy ezt a többséget képviselte.

A Geréb Ágnessel való bánásmód és az ügyében hozott elsőfokú ítélet üzenet a szélesebb közvéleménynek: aki kritikusan gondolkodik, bátran tesz másokért, azt a rendszer keményen megbünteti. Ami pedig ezután következik, ugyanannak a gyalázatos történetnek a része lesz, amit Geréb Ágnes eddig volt kénytelen elszenvedni, legyen bármilyen vége az ügyének.

10 komment

Címkék: bíróság ítélet ügyészség otthonszülés schmitt pál apás szülés geréb ágnes rabosítás orvosi klérus

A bejegyzés trackback címe:

https://anzix.blog.hu/api/trackback/id/tr892792544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lapis Lazuli 2011.04.04. 20:34:37

Minden tiszteletem Geréb Ágnesé, evvel együtt a posztot kicsit egyoldalúnak érzem. Egyetértek azzal, h végtelenül szomorú, ahogy az orvostársadalom összezárt G.Á ellen, valóban példa nélkül való és felháborító. DE. G.Á. meglehetősen megosztó figura. Az otthonszülés Jeanne D'Arc-ja, nem csoda, h sok ellenséget szerzett.G.Á.-t jogerősen eltiltották az otthonszülésekben való segédkezéstől, ezt ő nem tartotta be. A bíró (Cserni János) nem adhatott felfüggesztettet valakinek, aki azt egyszer már nem megszegte. Gerébnek tudnia kellett mekkora és milyen kockázatot vállal, nem a műfogással, hanem, h egyáltalán segédkezik. Ha engem eltiltanak az autóvezetéstől, akkor sem ülhetek a volán mögé, ha a szomszéd Mari eskü alatt vallja: nélkülem nem jutna ki a tanyáról. Emellett az osz. lehetősége fontos, de nem túl sok ember életére van hatással. Nem az osz a megoldás a jelenlegi helyzetre itthon, hanem a kórházi szülés alapoktól való megreformálása. Az osz engedélyezése nem megoldás, csak egy szelep, ami jelen pillanatban nem is biztos, h jó helyen van. Mindemellett úgy vagyok az osz-vel, mint, mint Voltairenek tulajdonított bon mot a véleményszabadsággal.

Grabb 2011.04.04. 21:04:07

@Lapis Lazuli: Ne keverjük a szezont a fazonnal. Mindkét eset, ami miatt most elítélték, az eltiltás előtt történt: az ikerszüléses tragédia 2003-ban, a vállelakadás 2007 szeptemberében; az eltiltás 2007 októberi. Arról nem is beszélve, hogy az eltiltás kizárólag a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlására vonatkozott – benne van a bírósági határozatban, hogy a bábai tevékenységre nem vonatkozik. Bábák önállóan vezethetnek élettani szüléseket a korábbi szabályozás szerint is. Az otthonszülést pedig eddig sem tiltotta semmi, csak nem volt szabályozva. A helyzetért nem Geréb doktornő megosztó személyisége (ez miben áll?), hanem azok a politikusok felelősek, akik 20 éven keresztül nem voltak képesek szabályozni a kérdést, továbbá azok a szülészorvosok, akik megalapozatlanul, a nemzetközi tapasztalatokat, statisztikákat figyelmen kívül hagyva hangulatot keltettek az otthonszülés ellen (amiben a sajtó egy része is a partnerükké szegődött), veszélyesnek állítva be egy olyan dolgot, ami minden civilizált országban normális, elfogadott és bevett gyakorlat.

A post egyébként szerintem nem egyoldalú, valós tényeket közöl, és azokból von le következtetéseket, bár vannak benne tévedések: pl. szerintem korai Schmitt Pál „sunyiságát” emlegetni – ennyire gyorsan nem szoktak elbírálni kegyelmi kérvényeket, főleg nem eljárási kegyelemre vonatkozó kérvényt, amit nagyon ritkán alkalmaznak (ha megadják, az megszünteti a folyamatban lévő büntetőeljárást, annak aktuális állásától függetlenül, vagyis nem az ítélet függvénye). A postíró abban is téved, hogy összekever két különböző büntetőeljárást: az az ügy, amiben most ítéletet hirdettek, egy másik ügy, mint ami miatt a doktornő előzetesben volt, s jelenleg is háziőrizetben van. Az utóbbi ügy még nincs bírósági szakban, s független a másik büntetőeljárástól: az októberi, születésházi, mentőhívásos eset miatt indult. (Azt persze nem állítom, hogy a két büntetőeljárás és annak elképesztő részletei között a háttérben sincs semmilyen összefüggés, de attól még ez két külön ügy.)

Lapis Lazuli 2011.04.04. 21:42:58

@Grabb: 2007 októberében egy hét évvel korábbi eset miatt tiltották el három évre. Amikor Geréb doktornő osz-nél segédkezett, akkor kihasználta azt a joghézagot amit a szabályozatlansággal a politikusok (és az osz ellenzői) előállítottak. Nem hibáztatom érte, de úgy gondolom sokkal óvatosabbnak kellett volna lennie, amikor hagyta, h a neve eggyé váljon az osz-vel, tudván, h minden, ami vele történik, az visszaüt az osz-re. A cikk elfogultságára utal pl, amit ön is szóba hozott: Schmitt nem reagálását "sunyiságnak" titulálni. Remélem nem vagyok félreérthető: nekem szimpatikus a Jeanne D'Arc-i hozzáállása, de kissé csodálkozom azon, h most szempilla rebegtető csodálkozással veszi, vesszük tudomásul a történteket. Az történt, ami megjósolható volt. A bíró a magyar jog szerint akkor menthette volna föl, ha úgy látja: a két halott baba esetében a szülésznőt nem terheli felelősség. Nem így látta. Felmerül bennem, h miért csak a valóban felháborító "szakértői" véleményeket okoljuk ezért. Hol volt a védelem? Az, h az osz mennyire veszélyes ma már elég összetett kutatások vizsgálják. Hollandiában, ahol a legothonszüléspártibb (bocs) törvények voltak éppen most kell felülvizsgálják a rendszer, a nagy mortalitás miatt. Én is Felicitasznál olvastam :) Végül fenntartom, h az osz lehetőségének kiharcolása jó és fontos ügy volt, de valójában kevesek életét befolyásolja igazán. Sokkal fontosabbnak tartanám, h a kórházi szülések otthoniasítását. Hogy a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb asszony is hozzáférhessen ahhoz a pozitív élményhez, amit a háborítatlan szülés jelent (hetne)

Grabb 2011.04.04. 22:13:38

@Lapis Lazuli: „2007 októberében egy hét évvel korábbi eset miatt tiltották el három évre.” Igen, tudom. Ettől még igaz az, hogy a jelen perben neki fölrótt esetek mind az eltiltás előtt történtek, tehát ez nem lehet súlyosbító körülmény semmi szín alatt. Azt pedig, hogy bábaként nincs eltiltva, az ítélet tartalmazza. A mostani ítéletben az otthonszülés önmagában nem számított szakmai szabálytalanságnak – legalábbis a bíró ezt állította. Abban egyetértünk, hogy Geréb doktornő önmagával szemben nem volt óvatos, de szerintem éppen az otthonszülés „ütött vissza rá”, és nem fordítva, hiszen az otthonszülés ügye (úgy, ahogy, de mégis) rendeződött, az övé nem. És az, hogy a neve így összeforrt az otthonszüléssel, elsősorban annak köszönhető, hogy a legtöbb hazai otthonszülést vagy ő, vagy a munkatársai-tanítványai kísérték, s e területen vitathatatlanul ő a legfölkészültebb és legtapasztaltabb szakember ma Magyarországon, még akkor is, ha elvétve akadnak tőle független bábai praxisok is.

Ami a védelmet illeti, megítélésem szerint kifejtette az álláspontját (a védőbeszéd és a nemzetközi szakértői vélemények a szules.hu oldalon megtalálhatók), de ezeket nemigen vette figyelembe a bíróság.

„Hollandiában, ahol a legotthonszüléspártibb (bocs) törvények voltak éppen most kell felülvizsgálják a rendszer, a nagy mortalitás miatt. Én is Felicitasznál olvastam”

Érdemes Felicitász erre vonatkozó cikkét és az ahhoz kapcsolódó vitát alaposan átnézni: önmagában ez a fölmérés nem arról szól, hogy veszélyes-e az otthonszülés, hanem arról, hogy a Hollandiában hosszú ideje kialakult gyakorlatnak mik a gyenge pontjai. Egyébként a holland viszonyokról tavaly megjelent egy interjú az ÉS-ben, nagyon érdekes dolgok vannak benne:

www.es.hu/2010-12-08_soha-nem-is-volt-tilos

„Sokkal fontosabbnak tartanám a kórházi szülések otthoniasítását. Hogy a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb asszony is hozzáférhessen ahhoz a pozitív élményhez, amit a háborítatlan szülés jelent(hetne)”

Evvel teljesen egyetértek, hozzátéve, hogy Geréb doktornőék a kevésbé tehetősek számára is igyekeztek lehetővé tenni az otthonszülést. Azonban a kórházi modell nyugati mintára történő átalakulása hosszabb folyamat lesz, jelenleg alig pár helyen van ilyen törekvés. Sokak szerint valójában éppen az ilyen átalakulás megakadályozása a mögöttes indítéka a dr. Geréb Ágnes elleni hadjáratnak. A nyugati modellek szerint ugyanis az élettani, beavatkozásokat nem igénylő, komplikációmentes szüléseket kórházban is bábák kísérik. És a szülések döntő többsége ilyen; azaz a szülések döntő többségéhez a kórházban sincs szükség az elsődlegesen komplikációk ellátására kiképzett nőgyógyászokra. Hogy pedig ez mivel járna, azt a jelenlegi hálapénz-viszonyok ismeretében nem nehéz elképzelni.

Vajon véletlen-e, hogy az új otthonszülési szabályozás éppen a leglényegesebbet nem tartalmazza: a bábai protokollt, vagyis a szülés háborítatlan kísérésének módját (tehát komplikációk esetén továbbra is a kórházi protokollt kérheti majd számon a bíróság)? Ellenben lehetővé teszi, hogy a háborítatlan szülés módjában teljesen járatlan kórházi orvosok otthonszüléseket vezessenek (természetesen kórházi protokoll szerint, hiszen mást nem ismernek). Kiknek az érdekeit szolgálja mindez?

Lapis Lazuli 2011.04.05. 10:21:46

Igazad van. Ember legyen a talpán aki a kronológián kiismeri magát.
Ugyanakkor ez nem változtat a mondandóm lényegén. Geréb doktornő megosztó személyiség. Akik otthonszülés pártiak, azok hajlamosak kritika nélkül viszonyulni hozzá, akik meg nem, azok brutálisan kritizálják. Érdemes esetleg bekukkantani ide: bezzeganya.postr.hu/cimke/Ger%C3%A9b+%C3%81gnes Én meglehetősen paradoxnak látom a helyzetét: van benne egy jó adag fanatizmus, ami egyrészt óriási pozitívum: enélkül nyilván valóan nem tudta volna végig vinni ezt a történetet. Ugyanakkor éppen ez az, ami nehezen elfogadhatóvá teszi sokak szemében. A vele foglalkozó megszólalások nagyon kerülik ezt a témát, véleményem szerint azért, mert úgy érzik ezzel ártanának Geréb doktornőnek, pedig szerintem az ellenkezője az igaz, sokat használna az ügyének, ha erről is lehetne szó. Én is ezért hoztam szóba. Az eltiltása előtt is elébe ment a sorsának, de azóta kimondottan a tűzzel játszott. Ebből a szempontból mindegy, h orvosként vagy szülésznőként dolgozott, senki nem úgy gondol rá, mint egy "mezei" szülésznőre, ő G.Á. doktornő, akinek a neve egyenlő az osz ügyével. Amit tesz ennek fényében ítéltetik meg, akkor is, ha csak álldogál egy szobában, ahol valaki szül, vagy valakik beszélgetnek a szülésről.
Védelem: a védelemmel Pelle Andreát bízták meg, aki emberjogi specialista. Felmerült bennem kérdésként, h nem volt-e ez rossz üzenet. Ha azt várjuk, h az ügyét tisztán orvosi szempontból tárgyalják, akkor nem ő volt a megfelelő védő. Ezzel szemben a bíró igyekezett (hogy ez őszinte vagy sikeres volt-e az más kérdés) orvosi ügyként tárgyalni.

" Geréb doktornőék a kevésbé tehetősek számára is igyekeztek lehetővé tenni az otthonszülést." ez a másik paradoxon. Az osz kimondottan a (felső)középosztálybeli "wasp"-ok ügye. A kevésbé tehetőseket, mondjuk ki, lássuk be: szegényeket ez egyszerűen nem érdekli. Nem baj, h így van, de ezért írom, h ez kevesek ügye. Ez sokakat irritálhat, nem is csoda.

Orvosok/hálapénz: biztos vagyok benne, h ez nagy szerepet játszik az ügyben. Ugyanakkor a folytonos felemlegetése, érvként való felhozása szerintem szintén árt Geréb doktornő ügyének, mert egy olyan vágányra viszi a témát, amit lehetetlen bizonyítani, és amiből nehéz jól kijönni.

Lapis Lazuli 2011.04.05. 10:36:52

@Grabb: (bocsánat, aggódtam, h túl hosszú lesz egyben)
Utolsó bekezdés: Őszintén a legkomolyabban nem értem, h komplikáció esetén miért kellene tovább ragaszkodni a háborítatlan bábai modellhez.

Otthonszülésben járatlanok vezessenek (legalább mi írjunk már kísérjenek-et)osz-t: tényleg nem tudom: _van_ más olyan orvos, aki mondjuk Geréb mellett kitanulta ezt? Hogy lehet h _egyetlen_ orvos sem nevelődött ki G.Á. mellett? Ilyenkor szokott előjönni ismét a hálapénz érv, ami egyetlen érvként elég irritáló. Kell hogy legyen más oka is. Ha jól értem a leendő szabályzást az osz-hez nem kötelező az orvos, "elég" a bába (természetesen ez nem lekicsinylés akart lenni részemről. Hogyan szerezhetnének a kórházi orvosok _máshogy_ gyakorlatot, mint h csinálják, mondjuk rutinos osz bábák mellett? Legyünk már egy kicsit pozitívabbak: nem lehet feltételezni, h így aztán fokozatosan _lesznek_ olyan orvosok, akik szívesen részt vesznek osz-ben? Tényleg a pénzveszteség lenne az egyetlen ok, ami eddig távol tartotta őket? És folyton visszatér a Qui bono? mintegy kollektíve vádolva minden szülészt. Nekem ez olyan, nem is tudom, egyoldalú megközelítés megint.

Grabb 2011.04.05. 11:29:23

@Lapis Lazuli: „Geréb doktornő megosztó személyiség. Akik otthonszülés pártiak, azok hajlamosak kritika nélkül viszonyulni hozzá, akik meg nem, azok brutálisan kritizálják.”

Igen, ilyen értelemben megosztó személyiség, erről azonban nem föltétlenül ő tehet. Azt gondolom, hogy akiknek tapasztalatuk volt avval, hogyan viszonyul a saját hivatásához, munkájához, azokat elképesztik, amiket róla leírnak, és ezért vannak fölháborodva. Magam nem ismerem őt személyesen, de több barátom igen, és egyáltalán nem tartják valamiféle összeférhetetlen vagy kezelhetetlen személyiségnek. Azt gondolom, maga a téma a megosztó, éspedig elsősorban azért, mert finoman szólva is nagy az ismerethiány idehaza a kérdésben, ebben pedig nem segített túlságosan a „szakma” sem. Természetesen nem marasztalok el kollektíve senkit, azokról a hangadó orvosokról beszélek (elsősorban a szakmai kollégium illetékeseiről), akik nyilatkozataikkal, állásfoglalásaikkal alapot adtak a rémhíreknek és téveszméknek, amiket a hisztériára szakosodott sajtó a közvélemény behergelésére használét föl. Eközben maga Geréb doktornő – és ezt észre kell venni – nem vette föl a kesztyűt, nem támadt rá a kórházi orvosokra szélsőséges hangnemben, nyilatkozatokat, interjúkat alig adott, csöndben tette a dolgát, kísérte a szüléseket, miközben egyre-másra jelentek meg a boszorkányozó, sarlatánozó, gyilkosozó cikkek, gondosan kiválasztva a róla készült előnytelenebb fotókat illusztrációként.

Én meg tudom érteni, hogy a „hívei” egy idő után besokalltak, és maguk is emeltebb hangerőre váltottak, de hát erre azt szoktam mondani, hogy a fuldoklótól, akinek a fejét egyszerre öten akarják a víz alá nyomni, nem kell elvárni az úri szalonok modorát. Még ma is sokan az ellenzők közül avval próbálkoznak, hogy az otthonszülés ügyét mintegy leválasszák Geréb Ágnesről – magyarán azt kívánják, hogy az otthonszülés hívei beáldozzák őt. Nem fogják. Dr. Geréb Ágnes szabadon engedése és dolgozni hagyása nem valamiféle végcél, hanem a kezdet, az alap. Ebből nem lehet engedni. Magam is így gondolom, kívülállóként is, és nem csupán az iránta való tiszteletből: elemi érdeke mindannyiunknak, hogy azt, amit ellene elkövettek – a rágalmaktól kezdve a sajtón keresztül elkövetett karaktergyilkosságig, a megalázó hatósági eljárásig és az elképesztő ítéletig – a társadalom ab ovo visszautasítsa. Ha ezt nem tesszük meg – az otthonszülésről alkotott véleményünktől függetlenül –, akkor nem kell csodálkoznunk, ha majd egyszer velünk vagy szeretteinkkel történik hasonló. Ennek az eljárásnak egyszerűen nincs helye semmilyen normális társadalomban, és amelyik társadalom ezt eltűri, az a saját sírját ássa.

Grabb 2011.04.05. 11:30:19

@Lapis Lazuli: „Védelem: a védelemmel Pelle Andreát bízták meg, aki emberjogi specialista. Felmerült bennem kérdésként, h nem volt-e ez rossz üzenet. Ha azt várjuk, h az ügyét tisztán orvosi szempontból tárgyalják, akkor nem ő volt a megfelelő védő. Ezzel szemben a bíró igyekezett (hogy ez őszinte vagy sikeres volt-e az más kérdés) orvosi ügyként tárgyalni.”

Lehetséges, hogy rossz választás volt, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a dolog szabadságjogi olvasata pillanatnyilag az egyik legfelülírhatatlanabb érv a témában. Nekem sem tetszik, ha a dolgot szimplán ilyen szempontból tárgyalják, de sajnos úgy tűnik föl, ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy ne lehessen félretolni az egész témát, hiszen az ellentétben állna az alkotmányunkkal és a nemzetközi elvárásokkal is. Olyan szintű a hazai tudatlanság ebben a kérdésben, hogy ez volt az egyetlen érv, amit nem lehetett lesöpörni: szabadságjog és kész. Valószínűleg a TASZ is – aminek Pelle Andrea és Fazekas Tamás, a másik védügyvéd is munkatársa – ezért vette föl a témát és a jogvédelmet, számos más szimpatikus vagy kevésbé szimpatikus ügyei közé. Megint csak a fuldokló példáját tudom hozni: olyankor oly mindegy, hogy ki és milyen módon ment ki a vízből. Legyél először kint, utána lehet beszélni mindenféle elvi kérdésről. Ismétlem tehát, az alap Geréb doktornő kiengedése és dolgozni hagyása, minden más csak ezután jöhet, ebből nem lehet és nem is szabad engedni.

„Az osz kimondottan a (felső)középosztálybeli "wasp"-ok ügye. A kevésbé tehetőseket, mondjuk ki, lássuk be: szegényeket ez egyszerűen nem érdekli.”

Igen, valószínűleg döntő többségben az ő ügyük, de nem kizárólag: a különböző beszámolókban olvasható, hogy voltak, akik nem tudták kifizetni a tanfolyami díjat, és azt részben vagy egészben elengedték nekik.

„Orvosok/hálapénz: biztos vagyok benne, h ez nagy szerepet játszik az ügyben. Ugyanakkor a folytonos felemlegetése, érvként való felhozása szerintem szintén árt Geréb doktornő ügyének, mert egy olyan vágányra viszi a témát, amit lehetetlen bizonyítani, és amiből nehéz jól kijönni.”

Konkrét eseteket nyilván nehéz volna bizonyítani, ugyanakkor az összefüggéseket célszerű föltárni. Avval egyetértek, hogy a kórháziak részéről sem ez az egyetlen szempont, sok más indok is közrejátszhat benne: évtizedek alatt megszokott protokollok, kialakult gyakorlatok megváltoztatásával szembeni ellenállás, a „hogy mer egy nő megszólalni ebben a férfiszakmában”-effektus és hasonlók.

(most mennem kell, majd még folytatom)

Grabb 2011.04.05. 12:57:27

@Lapis Lazuli: „Őszintén a legkomolyabban nem értem, h komplikáció esetén miért kellene tovább ragaszkodni a háborítatlan bábai modellhez.”

Azért, mert a háborítatlanság éppen a szükségtelen beavatkozások mellőzését jelenti, és a szülés közbeni komplikációk egy részét éppen a beavatkozások okozzák.

Természetesen ha a háborítatlan szülésnél komplikációk lépnek föl, akkor senki sem ragaszkodik a további háborítatlansághoz: ha baj van, akkor be kell avatkozni, kórházba kell menni (az esetek többségében azonban ez nem jelent életveszélyt). Viszont azt is tudni kell, hogy a kockázatok tekintetében előszűrt várandósságok – leegyszerűsítve: egészséges baba és mama, normális lefolyású terhesség – és hozzáértő szaksegítség jelenléte esetén a háborítatlan szülés közben föllépő, azonnali beavatkozást igénylő komplikációk annyira ritkák, hogy ha emiatt az otthonszülést veszélyesnek nevezik, akkor az utcán való közlekedést vagy egyáltalán a létezést is orvosi jelenléthez kellene kötni.

Természetesen, ha tragédia történik, az rettenetes annak, aki átéli – de ez igaz arra is, akit kórházi szülésnél, esetleg szülésre kórházba szállítás közben, vagy az utcán gyalogolva ér tragédia. A kockázat soha, sehol nem volt és nem is lesz nulla.

„van_ más olyan orvos, aki mondjuk Geréb mellett kitanulta ezt? Hogy lehet h _egyetlen_ orvos sem nevelődött ki G.Á. mellett?”

Na most ez így nem értem. Megkérdezed, hogy van-e ilyen orvos, majd azt mondod, hogyan lehet, hogy nincs? :-) Egyébként a választ nem tudom. Annyit tudok, hogy van olyan ismerősöm, akinek az otthonszülését Geréb doktornő egy másik orvosnővel (lehet, hogy szülésszel) együtt kísérte, de hogy az illető rendszeresen dolgozott-e vele, vagy csak ritkán, azt nem tudom. Alapjában véve azonban nem is ez a gond, hiszen az élettani szülések kíséréséhez a szakképzett bába mindenütt elég.

A rendelettel az a gond, hogy kórházi orvosok számára otthonszülésben szerzett gyakorlat nélkül is lehetővé teszi a szüléskísérést, ami – ha a kórházi gyakorlat szerint zajlik –, akár életveszélyes, helyben elháríthatatlan komplikációk kialakulásának sorozatát is eredményezheti, a fentebb írtak miatt (szükségtelen beavatkozások és komplikációk közötti összefüggés).

Persze, ha rosszhiszemű vagyok, akkor azt mondom, ezt épp azért erőltették bele a rendeletbe, hogy valójában ellehetetlenítsék az otthonszülést. Hiszen épeszű kórházi orvos pontosan tudja, hogy milyen beavatkozás milyen komplikációt generálhat, tehát nem lesz bolond otthonszülést vállalni (ahhoz túl kicsi a „piac”); Geréb doktornőt lecsukják, a többi bába pedig az ítélet miatt nem mer majd otthonszüléseket kísérni, hiszen precedens van arra, hogy baj esetén a kórházi protokollt kérje számon a bíróság, mivel bábai protokoll továbbra sincs. S ez utóbbi tény ellehetetleníti a szülészeti reformot, a bábai modell kórházi bevezetését is. Jószerivel az egyetlen ember, aki szakmailag fölkészült és a változások legfőbb generálója lehetne, jelenleg háziőrizetben van, elsőfokon pedig letöltendő szabadságvesztésre és a munkájától való eltiltásra ítélték.

Ez tehát patthelyzet – akkor is az, ha nem szándékosan, hanem mintegy véletlenül alakult így, amit persze lehet jóhiszeműen föltételezni, csak hát túl sok a véletlen, és túlságosan egy irányba mutatnak ezek a véletlenek. És túl föltűnő az a kíméletlen arrogancia, amivel támadták dr. Geréb Ágnest, és ahogy igyekeztek beállítani a minden civilizált országban normális, szabályozott körülmények között működő, választható otthonszülést. Meg az is elgondolkodtató, mi volt az oka, hogy eddig húzták a rendelet megalkotását.

Lapis Lazuli 2011.04.05. 16:48:05

@Grabb: Nekem meg a Kissebikem belelépett a laptopba.
Szerintem megér a dolog egy kis jóhiszeműséget. Szándékosan nem szeretnék reagálni az otthonszülni nem veszélyes/ebb mint kórházban felvetésre, mert azt gondolom, h ennek van egy olyan verseny felhangja, ami számomra vállalhatatlan. Szülni rizikós dolog. Az elmúlt pár évben a szüléssel kapcsolatos mutatók javulása miatt ezt kissé elfelejtettük. Mindenhol rizikós, anyának, babának egyaránt. Szerintem a törvény most elismeri, h az anyának _van_ joga megválasztani, h milyen "rizikó csomagot" tud/akar vállalni, az osz-szel, vagy a kórházi szüléssel kapcsolatosat, és én ezt tartom fontos lépésnek, fontosabbnak annál, h számszakilag mennyi osz lesz mostantól. A legcsodálatosabb az volna, ha még odáig is elmerészkednénk, h a választható rizikó csomagba bekerülne a kívánság császár is. Akkor el lehetne mondani, h teljes a paletta.
Zavarnak a történetben a konspirációs teória jellegű gondolatok, még akkor is, ha látom, h lehet alapja. Nem vagyok szentimentális alkat. De drukkolok a doktornőnek, hiszen ez még csak z első fok. Nagy küzdő. Nem hiszem, h nem menne el Strassburgig, ha kell :))
süti beállítások módosítása