Filléres tetszésnyilvánítás

Utolsó kommentek

  • balkáni gerlo: hamvas a neten itt: hamvaseletmu.uw.hu/ :))) (2013.03.25. 14:26) hamvast neten ne keress?
  • pannonfunk: Áh, ez idiotizmus. Hogy miért, arra következő történetet lehet hozni: Képzeljük el, hogy az előző... (2012.12.07. 17:31) A köztársaság megmentése
  • Vérkekec: bocsánat, nem karinthy volt az, hanem örkény.... (2012.04.18. 10:40) Ősök és vétkek
  • balkáni gerlo: Ruzsa Ferenc ma délelőtt Kuncze Gábor vendége volt a Klubrádióban. Itt a beszélgetésük A köztársas... (2012.03.08. 12:55) A köztársaság megmentése
  • tibapó: 1.Mi az, hogy a pártok alkotmányozzanak? nem! Mindenki alkotmányozzon! Ne megfigyelőként, hanem ak... (2012.02.05. 20:39) A köztársaság megmentése
  • Utolsó 20

Szociál

hamvast neten ne keress?

2011.04.01. 12:05 balkáni gerlo

"Borzasztóan sajnáljuk, hogy Hamvas Bélának és Kemény Katalinnak - akik életükben hálásak voltak azért, hogy műveiket a rendszer cenzúráját nem tűrve, tisztelőik személyes rizikót és áldozatos munkát vállalva újra és újra gépelték és terjesztették, felolvasó esteket tartottak - haláluk után azt kell megérniük, hogy életművüket 'jogutódaik' kisajátítják, évekig karanténbe zárják, megélhetésük és saját önfényezésük eszközeként használják" - olvasom egy tavaly tavaszi levélváltásban, amely Hamvas Béla műveinek kiadója és az Artpool Művészetkutató Központ között zajlott annak tárgyában, hogy az Artpool azonnal vegye le a honlapján szereplő két Hamvas-művet, mert különben jogi úton dádá és nemulass lesz. A neten azonban mindennek nyoma van, amit a kiadó bizonyára sajnál, mások azonban örülhetnek.

Nem biztos, hogy elolvasom ezt a rendkívül tanulságos levelezést, ha történetesen egy barátomtól nem kapok reggel egy levelet, melyben azt kéri tőlem, hogy ha megvan nekem, küldjem el neki digitálisan Hamvas Béla Scientia Sacra című könyvét. Tudta rólam, hogy  miután a könyvtáram szétszóratott, s mivel haladok a korral, s mert a technika lehetővé teszi, és mert nem berzenkedem amiatt, hogy nem zizeg a papír és nincsen könyvszaga, nagyon szívesen és gyakran olvasok - komplett könyveket is - digitális formában. Kerestem-kerestem hát a digitális könyvgyűjteményemben a Scientia Sacrát -, de sajnálattal láttam, hogy nincsen sehol. Sebaj, gondoltam, majd a neten megtalálom. Úgy emlékeztem, a terebess.hu hemzseg a Hamvas Béláktól.

Hát már nem hemzseg! Mindenhonnan eltűntek a Hamvas-könyvek. Milyen jó, hogy egyszer régen a Karnevált letöltöttem magamnak, azóta az is lekerült a terebess.hu-ról. A Medio Kiadó ki akarja sajátítani magának azt a Hamvas Bélát, akinek a művei kéziratban terjedtek, sokszor még az előtt, hogy befejezte volna őket.

Egyetértek vele, hogy súlyos problémákat vet fel a könyvek ingyenes digitális terjesztése - például miből és hogyan élnek meg akkor az írók? Ne feledjük azonban: az írók honoráriuma (maimaón, általában) a könyv eladásából származó bevételeknek legfeljebb tíz százalékára rúg, a halott írók pedig még ennyit sem keresnek.

Azt jósolom, hogy a Hamvas Béla műveit jelenleg kiadó, s azokat az internetről letiltó Medio Kiadó már rég nem lesz a világon, amikor Hamvas Béla műveit még mindig egy csomó ember imádja majd, és olvasni is fogja.

Sőt addig is. Most is. A digitális szamizdatok korszakának még csak az elején tartunk.

***

utóirat

Vagy mégis keress a neten Hamvast? Bármit? Keress, persze, merthogy az információ nem vész el, hanem archiválódik. A magát wayback machine-nek nevező archive.org oldal jóvoltából például, amely időről időre elmenti a webet, na jó, biztos nem az egészet, de akkor is impozáns, hogy mennyit. A terebess.hu oldalt is jó párszor elmentette, amin Hamvas Béla-írások, ha most nincsenek is, de korábban voltak, s a wayback machine most visszavisz bennünket abba az időbe. Én a 2009. április huszonkilencedikei állapotot választottam, aznap megvolt még a Scientia Sacra is, a Karnevál is, lehet kattintani, olvasni, letölteni. Aligha valószínű, hogy a Medio Kiadó meg fogja keresni az archive.org üzemeltetőit, hogy hagyjanak fel a szogáltatásukkal, mert különben jön a jogi dádá.

 

1 komment

Címkék: szabadság szerzői jog hamvas béla szamizdat törpeszex digitális szamizdat

A bejegyzés trackback címe:

https://anzix.blog.hu/api/trackback/id/tr272790849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása