Filléres tetszésnyilvánítás

Utolsó kommentek

  • balkáni gerlo: hamvas a neten itt: hamvaseletmu.uw.hu/ :))) (2013.03.25. 14:26) hamvast neten ne keress?
  • pannonfunk: Áh, ez idiotizmus. Hogy miért, arra következő történetet lehet hozni: Képzeljük el, hogy az előző... (2012.12.07. 17:31) A köztársaság megmentése
  • Vérkekec: bocsánat, nem karinthy volt az, hanem örkény.... (2012.04.18. 10:40) Ősök és vétkek
  • balkáni gerlo: Ruzsa Ferenc ma délelőtt Kuncze Gábor vendége volt a Klubrádióban. Itt a beszélgetésük A köztársas... (2012.03.08. 12:55) A köztársaság megmentése
  • tibapó: 1.Mi az, hogy a pártok alkotmányozzanak? nem! Mindenki alkotmányozzon! Ne megfigyelőként, hanem ak... (2012.02.05. 20:39) A köztársaság megmentése
  • Utolsó 20

Szociál

Gene Sharp: Forradalom? Igen! Erőszak? Nem!

2011.02.25. 15:56 gerlo

Ma sincsen egyetértés a történészek között abban, hogy vajon meddig is tartott a francia forradalom. Van, aki azt mondja, Napóleon volt, aki betetőzte, Stendhal szerint azonban, amikor császárrá koronázta magát, már el is árulta a forradalmat. Tény, hogy jöttek egymás után a restaurációk, az újabb köztársaságok és újabb Napóleonok, olyan hosszú sorban, hogy talán nem jár messze az igazságtól, aki azt gondolja, hogy a francia forradalom majdnem kétszáz évig, 1981-ig tartott: akkor törölte el Franciaországban a szocialista-kommunista Mauroy-kormány a halálbüntetést, küldte egyszer s mindenkorra nyugdíjba a guillotine-t, a forradalom fájdalommentesnek, „humánusnak” dizájnolt kivégzőeszközét.

 

De vajon elengedhetetlen velejárója-e egy forradalomnak az erőszak? Nem az! Nem az! Annyira nem az, hogy bízvást kijelenthetjük: igazi társadalmi forradalmat erőszakkal kivívni önellentmondás. (Az úgynevezett pálinkaforradalom, fülkeforradalom és hasonló nyelvi lelemények nem merítik ki a forradalom definícióját, így velük most nem foglalkozom. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy ha egy párt megnyer egy választást, vagy ha szabad a pálinkafőzés, szabad lesz az ember is.)

 

A napokban a BBC cikket közölt Gene Sharpról, akit a mostani egyiptomi és tunéziai békés tüntetések fő inspirálójának tartanak.  De a Massachusettsben élő 83 éves Sharp, aki a Boston Globe szerkesztőségi cikke szerint „megváltoztatta a világot”, s aki a Szabad Európa Rádió megfogalmazása szerint „az erőszakmentes hadviselés Clausewitze”, nemcsak a mostani észak-afrikai változások fő ihletője – az ő írásaiból merítettek erőt, illetve ötleteket az elmúlt évtizedek erőszakmentes forradalmi mozgalmainak szervezői, Burmától Grúziáig, Szerbiától Ukrajnáig. Könyveit – köztük a Dictatorship to Democracy című nagy hatású művét -, illetve különféle tanulmányait vagy hatvan nyelven lehet olvasni, illetve letölteni a Sharp házának földszintjén működő Albert Einstein Intézet honlapjáról. 2009-ben Nobel-békedíjra jelölték, s bár nem kapta meg, attól még sokan az erőszakmentes politikai mozgalmak legnagyobb hatású élő teoretikusának tartják.

 

Szerinte 198 szabály létezik, amelyeket hatásosan lehet az erőszakos diktatúrákkal szemben fellépő békés mozgalmaknak alkalmazniuk - nem egy forradalomban sokat sikeresen használtak is. Közülük néhány: nyilvános beszédek, nyílt levelek, tömeges petíciók, szlogenek, karikatúrák, szimbólumok, plakátok, bannerek, szórólapok, füzetek, könyvek, lemezek, rádió- és televízió-szereplések, jelképek viselése, közös imádkozások, virrasztások, hallgatások, kivonulás állami oktatási és más intézményekből, adósságok visazafizetésének megtagadása, állami pénz használatának bojkottja, terek elfoglalása, ülősztrájkok, munkabeszüntetések, börtönbüntetés vállalása, saját tulajdon elpusztítása és sorolhatnánk. (Az erőszakmentes akciók 198 módszere itt olvasható.) Mahatma Gandhi és Nelson Mandela nyomán Gene Sharp is úgy gondolja, hogy a diktatúrák, amikor erőszakhoz folyamodnak, valójában a gyengeségüket árulják el – ezzel szemben az erőszaktól való tartózkodás a politikában a legnagyobb erő jele.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia forradalom diktatúra erőszakmentesség gene sharp

A bejegyzés trackback címe:

https://anzix.blog.hu/api/trackback/id/tr732690175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása